Om oss

Ett par frågor till Digitala Världens redaktör, Fredrik Ydhag.

Vad är Digitala Världen?

Vi var en grupp med kommunikatörer, journalister och ”vanligt folk” som tyckte att innehållet som fladdrade förbi i våra egna sociala mediaflöden var så ensidigt och tunt – katter, maträtter, melodifestivalen, vinglas på fredagar – och så mycket hat och påhopp hit och dit.
Samtidigt fanns det så mycket spännande på internet som en svensk publik missar för dels kanske klippen är för långa för att folk ska orka titta och sen är det inte alla som kan följa med i engelskan. Sen ska man ha tid att leta runt och hitta gobitarna också, bara det är något som få av oss har möjlighet till i dagens stressade vardag.
Så vår tanke var att Digitala Världen kan leta, vi kan posta och så länge som vi delar med oss av sånt som vi gillar så kanske andra gillar det också.
Vi som postar här väljer själva de klipp som vi gillar, som berör oss, får oss att skratta eller gråta. Eller att reflektera och kanske ifrågasätta oss själva lite. Så bollar vi dem med varandra, så vi alla är överens om att det är värt att posta. Sen ska klippen textas och sist postar vi dem.
Om det finns ett original så är vi noga med att bifoga en länk, för där finns det ju ännu mer spännande att upptäcka om man själv vill.

Hur många är ni som arbetar med Digitala Världen?

”Arbetar” är inte riktigt sant. Jo, vi sliter rätt hårt men jag vill passa på att påpeka att vi får ibland klagomål på vår översättning. Men vi har aldrig påstått att vi är proffs eller tagit betalt för folk att titta på de klipp vi har översatt, så det får man som tittare nog lov att ha överseende med.
Men Digitala Världen är inte ett företag. Det finns ingen som är anställd här. Jo, alla har ett arbete med inte på Digitala Världen, utan det här gör vi på vår fritid och för att vi tycker det är kul. Digitala Världen tjänar inga pengar heller, varken här på Facebook, på vår hemsida eller vår YouTube-kanal. I dagsläget är vi ett tiotal, men vi håller det lite för oss själva.

Varför det? Varför finns det inga bilder och namn på alla ”postare”?

Vi pratade om det redan från början. Vi är själva rätt trött på alla som ska göra karriär på vad de väljer att dela och posta. Vi ville inte ha ett ansikte på Digitala Världen på det sättet. Vi ville styra bort från det där pratet som vi ser överallt på nätet nu.
”Ja det borde man ju ha fattat att det klippet var från en sån, hon ser ju ut som en feminist!”
”Klart att det där har postats av en man, det märks!”
Vi ville bara ha ett flöde för sånt som vi upptäckt och som berört oss och låta andra få en chans att ta del av samma upplevelse, andra som annars antagligen hade missat det.
Med tiden har det blivit nödvändigt med en redaktör, så just nu är det jag. Och det är verkligen bara ett ansikte och ett namn, inget annat. Digitala Världen är en demokrati och en ideel gruppansträngning. Vi pratar hela tiden med varandra och vår fokus är att vi ska trivas med det här projektet och att vi delar med oss av intressanta klipp. Sen tycker vi sällan lika om vad klippen handlar om, absolut är det så. Men hur spännande blir livet om alla ska tycka exakt som man själv gör?

Ni har rätt bestämda regler på er sida om debatt och inlägg. Varför?

Ja vi skulle tycka det var jättespännande med debatter mellan folk på sidan men vi hinner inte med att moderera. Vi har ju faktiskt inte detta som ett jobb med en lön. Vi gör det på vår lediga tid och då har vi istället fått välja den vägen att ta bort kommentarer och inlägg som bäddar för en laddad debatt, helt enkelt för att vi inte hinner med att moderera. För stämningen mellan människor kan fort bli hemsk, rå, grov och allt annat än medmänsklig. Det ställer inte vi upp på.
Folk glömmer bort att Facebook inte är ett traditionellt offentligt forum där alla har rätt att säga sin åsikt. Facebook är ett privatägt företag. Med sina egna bestämmelser.

Digitala Världen tar nu ett steg tillbaka från Facebook och ni fokuserar mer på er hemsida och er YouTube-kanal. Varför?

Ja, av samma orsak som ovan. Jag tror alla människor ska ta sig en funderare på hur de använder Facebook och hur de ser på sin egen närvaro där. Ibland glömmer man bort att det är ett privatägt bolag. Som nu ser allt du skriver. Allt som du tycker är privat och bara för dina ögon. Som du delar med din partner, dina vänner och din familj.
De ser allt. De har tillgång till allt. Och du har valt att ge dem det. Det ingår i din deal när du blev medlem på deras privatägda sida.
Nån sa nyligen att om det hette ”ICAs Facebook” eller ”CocaColas Facebook”, då hade folk kanske tänkt lite annorlunda. Det är värt att fundera på.

Så en sista fråga – varför svarar ni ofta på Facebook med bilder och animerade gifar?

Åh, för att de är så roliga och vi är så fånigt förtjusta i dem!


VETT och ETIKETT

När du tänker skriva en kommentar under något inlägg – här eller på vår Facebooksida – då ska du först tänka dig själv fylld av värme, kärlek och medmänsklighet.

Du ska tänka dig att du skriver detta till någon du respekterar och vill visa samma artighet som du en gång själv fick uppleva och som du minns än idag.

Den här sidan är inte ett debattforum.
Vi är inte ute efter att skapa debatt eller att debattera.

De inlägg du hittar här är inlägg vi tycker om och som vi hoppas folk kan uppskatta tillsammans med oss. Om du inte håller med om inlägget eller tycker annorlunda, då är vårt tips att du delar det till din egen sida eller privata sida och där skriver dina åsikter och skapar din egen debatt.

Se det lite som att du går över till några bekanta på besök. Det första man gör är ju inte går runt i deras hem och pekar ut vad man inte tycker om. Eller talar om vad som ska bort.

Här har du en länk till ett filmklipp som förtydligar ovan text något:

Kom ihåg – vi gillar orden ”ta bort”, ”spärra” och ”blockera”.
Puss & kram från oss!

P.s. Om du vill se hela klippet med Ricky, så hittar du det ⇒ här